“Public Domain”

hodanje

Prolaznici koji su se u petak zatekli u centralnom dijelu Glavnog željezničkog kolodvora postali su dio predstave “Public Domain” španjolskog redatelja i dramaturga Rogera Bernata. Interaktivna predstava, u kojoj su glavni glumci sama publika koja se zatekne na mjestu događaja, dio je “Velesajma kulture” u organizaciji “Kulture promjene Studentskog centra” u Zagrebu.

Pogledajte video clip u kojem govori Silvija Stipanov, jedna od organizatorica festivala.

Četrdesetak izvođača raznih dobnih skupina, koji su pristali sudjelovati u performansu, mogli su saznati najintimnije stavove i postupke svojih kolega koje možda prvi put u životu vide. Njihova publika su bili slučajni prolaznici na kolodvoru koji su ih zbunjeno gledali kako skakuću na mjestu, hodaju lijevo-desno, nose maske, plešu i izvode druge razne pokrete.

Izvođači su dobili slušalice na kojima su čuli upute što trebaju raditi. Neke od naredbi bile su: “Jeste li ikad rekli svom partneru/ci da ste previše popili i da zato ne možete imati seksualne odnose s njim/njom, a zapravo vam se nije dalo? Ako jeste, stavite dlanove na oči” , “Znate li kako će Vam se zvati djeca? Ako znate, prijeđite na lijevu stranu” i “Jeste li prošli tjedan pročitali jednu knjigu? Ako jeste, udaljite se od grupe”.

Pogledajte izvođače.

Raslojavanje ljudi

Ovaj se istraživački rad bavi, kako kaže autor, područjem javnog djelovanja odnosno raslojavanja ljudi bez reflektora, pozornice i zatamnjenih gledališta.

Na početku su se svi držali u jednoj grupi, a podjela između grupe je nastala na pitanjima poput mjesečnih prihoda i mjesta rođenja. Na nekim su pitanjima pojedinci bili potpuno izdvojeni iz grupe.

“Bilo mi je jako zanimljivo sudjelovati u projektu pogotovo jer nikad prije nisam čuo za ovakvu vrstu kazališta. Iskreno sam odgovarao na pitanja iako mi je u nekim trenutcima bilo neugodno jer sam ostao sam stajati na jednoj strani prostora, a svi ostali su me gledali. Mislim da neki možda i nisu bili potpuno iskreni”, rekao je Miro Maćešić, jedan od izvođača.

Predstavu “Public Domain” pokrenula je europska mreža “Advancing Performing Arts Project” ( Projekt za unaprijeđivanje izvedbenih umjetnost) koja ima za cilj poticati razmjenu umjetnika, umjetničkih projekata, radnika u kulturi i ideja. Ovogodišnja tema projekta je “The art of survival”, a umjetnici su se usmjerili na socijalne probleme u društvu.

Pogledajte video clip u kojem autor Roger Bernat govori o reakcijama publike u Zagrebu.

Fotografije

Tags: , ,