Polet

masks_21

Premijerom obiteljske drame “Polet” francuskog redatelja Jean-Claudea Berrutija, počeo je danas u Zagrebačkom kazalištu mladih projekt francusko-hrvatsko-belgijske koprodukcije u izvedbi ansambla ZKM-a. Predstava je nastala po tekstu francuskog dramatičara Gillesa Granouilleta kojeg je na hrvatski preveo Ivica Buljan.

Redatelj, kako kaže, kroz predstavu daje kritiku odnosa u suvremenoj obitelji tako da postavlja pitanja o incestuoznim odnosima, poremećajima prehrane i psihičim problemima u kojima bi svaki lik mogao biti klinički slučaj.

Između sestre Justine (Ksenija Marinković), koja se nakon godina samoizganstva zbog lezbijskih sklonosti vraća sa svojom djecom u majčinu kuću, i brata Augustina (Sreten Mokrović) postoji incestuozna privlačnost, ali i mržnja zbog davne svađe. Berutti kaže da je predstava komedija-potjere jer cijela „obitelj svinja“, kako ih nazivaju u malograđanskoj sredini, kreće u potragu za svojom psihički bolesnom sestrom Luizom (Marica Vidušić) i pritom provincijsku idilu pretvara u kaos.

„Naša verzija ove francuske drame je više farsična, na duhovit se način miješa fiktivno i realno i zanimljiv je naziv „Polet“, jer je to bio i poznati omladinski časopis izgubljene generacije četrdestgodišnjaka, o kojima predstava na neki način govori“, rekla je Kristina Krtanjek, voditeljica odnosa s javnošću ZKM-a.

Dva ansambla, isti redatelj

U utorak će u ZKM-u biti prikazana i francuska izvedba „Poleta“ s istim redateljem i jednakom scenografijom i kostimografijom Rudya Sabounghija kao što je imala i današnja premijera.

„ZKM je član Europske kazališne konvencije, kojoj je Barutti predsjednik, a koja ima za cilj poticati mobilnost mladih glumaca i teatra. Samim time je olakšana naša suradnja, a koprodukciju je inicirala ravnateljica ZKM-a Dubravka Vrgoč“, rekla je Krtanjek.

Marica Vidušić, koja glumi ulogu nijeme najmlađe sestre, igra i u turnejama francuskog „Poleta“ sa svojim belgijskim i francuskim kolegama dok Urša Raukar, Jadranka Đokić, Barbara Prpić-Biffel, Jasmin Telalović, Petar Leventić, Frano Mašković, Maro Martinović, Kristijan Urgina i Doris Šarić Kukuljica sudjeluju u hrvatskoj izvedbi.

Pogledajte video clip u kojem Petar Cvirn, student glume i jedan od izvođača predstave “Glasi iz planina” govori o predstavi “Polet”.

Tags: